İçindekiler
Bina Temelinden Su Çıkması Daha çok yeni yapılan binalarda temelden su çıkma sorununa sıkça rastlanır. Bazen bu sorun yan binalardan kaynaklı olabilir. Duruma panikle müdahale edilmesi daha büyük sorunları da beraberinde getireceğinden kendi başına iş yapılmamalıdır.
Böyle durumlarda mutlaka işinde uzman kişilerden yardım alınmalı. Eğer temelden su sızıntısı varsa güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Olası tehlikeler kaşı tedbirlerin alınması için bina elektrik tesisatına ve asansör boşluğuna su dolmasını engellemek için gerektiğinde enerji kesilmelidir.
Delikli drenaj boru hattının döşenmesi binanın yapım aşamasında zorunlu bir uygulamadır. Bunun amacı görülen ya da görülmeyen kaynak suyu vb. şeylerin oluşmasında; su binanın temeline ulaşmadan drenaj boru hattına tahliyesi sağlanır.
Bu oluşum sağlanınca bağlı olduğu rögara tahliye edilir. Bu işlem sayesinde bina temeli su almaz ve su kaçağı problemi oluşması da engellenmiş olur. Drenaj boruları temelden sonra da döşenebilir; fakat bu oldukça maliyetli olduğundan gerekmedikçe bu duruma girilmesi tavsiye edilmez.
Betonun suya dayanma özelliği olmadığından su yalıtımın güçlü yapılması duvarların su çekmesine engel olacaktır. Şebekede patlayan borularda bina temelinden su çıkması sorununa neden olabilir. Suyun şiddetini ve temizliğine bakarak sorunun nereden geldiği anlaşılabilir. Temiz ve yoğun bir suyla bu şebeke suyundan kaynaklıdır. Bu su idaresine ait bir problem olduğundan sizin müdahaleniz gerekmez ve size artı bir masraf oluşturmaz. Eğer aksine su yine yoğun ama pis kokuyorsa, bu durum kanalizasyon giderinde problem olduğunun göstergesi olabilir.
Temelden Su Alması Nasıl Önlenir?
Temelde oluşan su hemen fark edilip önlem alınırsa problem oluşturmaz; fakat acil şekilde müdahale edilmezse oldukça tehlikeli durumlar ile karşılaşmak mümkündür. Eğer ortada bina temelinden su çıkması durumu varsa, konusunda uzman tesisatçılardan yardım alınmalı. Tesisatçılar bu konuda kullanmış oldukları teknik cihazlar ile su kaçağının nereden kaynaklandığını tespit ederler. Tespit edilen noktanın onarımı için hızlıca hareket ederler ve işlerini kaliteli şekilde yerine getirirler.
Su Bina Temeline Zarar Verir Mi?
Ülkemizde hızla gelişen inşaat sektörü bina yapımlarında kullanılan detaylara önem verilmesinin gerekliliğindendir. Bina temelinden çıkan su elbette zarar verir. Hızlı önlemler alınmazsa büyük sorunların gelmesine de kapı açar. İnşaat sektörlerinin en büyük sorunu haline gelmiş bir durum olarak nitelendirilir. Bina Temelinden Su Çıkması Kaliteli ve dikkatli yapılan su yalıtımlarında problemler çok fazla gündeme gelmezken, kalitesiz, özensiz yapılan yalıtımlar sonraki dönemlerde can sıkıcı bir hal alır.
Bina Temelinden Su Çıkmasının Nedenleri Nelerdir?
Bina temelinden çıkan suyun tespitinde aşağıdaki faktörler oldukça önem teşkil eder.
- Temelden çıkan su temiz mi?
- Su temiz ise hangi aralıklarla çıkmaktadır?
- Yağmur yağması suyu çoğaltıyor mu?
- Uygun drenaj ve yalıtım bina yapım öncesinde yapıldı mı?
- Bina zemininde daha önce var olan veya bina inşa edilirken iptal edilen tulumba gibi su kaynakları var mı?
- Bina çevresinde su çekmeye müsait alan var mı?
- Yağmur yağınca su çoğalıyorsa bina yağmurlukları rögara bağlantısı var mı?
- Binada su faturası yüksek gelen ve su kaçağı belirtisi olan yer var mı?
Bu belirtilerden bir tanesinin bile olması en başta tedbir alıp, müdahale emek için yeterlidir. Zamanla ertelenip, suyun temelde azalıp kurumasının beklenmesi daha büyük masraflar çıkmasına yol açar. Çağırılacak olan tesisatçıların kullandığı teknolojik yöntemler ile suyun çıkma nedeni tespit edilip, hızlı müdahale edilir. Kişinin kendi imkanları ile duruma müdahale edeceği bir durum söz konusu değildir. Bu durum maddi olduğu kadar manevi yönden de olumsuz durumlar yaşatır.