Ustaya Soru Sor

Sorularınız aklınızda kalmasın! Bize tüm sorularınız iletin; en kısa sürede cevaplayalım.

Nasıl Yapılır Video

Çalışmalarımız ve işlemlerimizi Video galerimizde detaylı izleyerek inceleyebilirsiniz

Sık Sorulan Sorular

En çok merak edilen sorular ve problemler için burayı tıklayabilirsiniz

Rate this post

NOT Telefondan Tamir Yapamıyoruz  İstanbul Harici En yakın tesisatçıyı arayın veya aşağıdaki teknikleri uygulayınız.

Donmuş su tesisatı, kış ayları oldukça sert ve soğuk geçen ülkemizde sıklıkla yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle kış aylarında eskimiş olan boru hatları donar. Bu da birçok bölgenin suya erişimine engel olur.

Donmuş su tesisatının çözülmesi için bahar aylarına kadar beklemektense, aşağıda paylaştığımız bilgilerden faydalanarak donan su borularınızı kolaylıkla çözebilirsiniz.

Su tesisatının donması için hava sıcaklığının en az 3 derecenin altına inmesi gerekir. Su boruları dönerken genleşme meydana gelir. Bu da su borularının yanı sıra, su sayacının da donmasına neden olacaktır.

Donan su borularının çözünme hızını, içerisinde donmuş olan suyun miktarı belirler. Borulardan akan su miktarı ne kadar fazla ise donan su da o kadar çok olacaktır. Donmuş su tesisatı çözülme işlemi evde yapılabileceği gibi, profesyonel bir tesisat firmasına başvurarak bu problemden çok daha kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Donmuş Su Tesisatı Açma Yöntemleri

Donan su borusunu çözmek için uygulanabilecek çeşitli yöntemler vardır. Donmuş su borusu ev ortamında çözdürülebileceği gibi, uzman tesisat firmalarına başvurularak profesyonel cihazlar kullanılarak da açılabilir.

Donmuş su tesisatı çözdürmede kullanılan başlıca yöntemler şunlardır;

• Tuz ile donan su borusu açma
• Düdüklü tencere ile donmuş su borusu açma
• Kaynak makinası ile donan su tesisatı çözdürme
• Pürmüz ile donmuş su tesisatı açma

1) Tuz ile Donan Su Borusu Açma

Donmuş su tesisatı açmada en sık kullanılan yöntem tuz uygulamasıdır. Tuz ile donmuş su borusu açma, hem evde kendiniz hem de tesisatçılar tarafından kullanılabilen bir yöntemdir. Bir kap içerisine bol miktarda tuz dökün. İçerisine kaynar su ekleyip, tuzu çözdürün. Su borularından birinin ağzına hortum bağlayın ve hazırladığınız tuzlu suyu borudan içeri dökün. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Bir süre sonra donmuş su borularının çözüldüğünü ve açıldığını gözlemleyeceksiniz. Su tesisatındaki donmanın derecesine bağlı olarak, suyun tekrardan akması için 3 ila 24 saat arasında beklemeniz ve tuzlama işlemini tekrarlamanız gerekebilir.

2) Düdüklü Tencere ile Donmuş Su Borusu Açma

Evde ortamında donmuş su borusu açmak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği yöntemlerden biri düdüklü tencere uygulamasıdır. Düdüklü tencereden çıkan buharın ısı derecesi çık yüksek olduğundan, donmuş boruların çözülmesine yardımcı olacaktır. Düdüklü tencere ile donmuş su borusu açmak için, düdüklü tencerenin buhar çıkan kısmına bir hortum ya da boru takın. Borunun ya da hortumun diğer ucunu da musluklardan birinin ağzına takın ve buharın ilerlemesini sağlayın. Düdüklü tencere ile yapılan çözünmeler, uzun zaman alacaktır. Düdüklü tencere ile su borularındaki buzların eritilmesi için ortalama 3 ila 8 saat arasında sürer.
Borularda biriken su miktarının çokluğu, donmuş su tesisatının çözünme hızını azaltacaktır.

3) Kaynak Makinası ile Donan Su Tesisatı Çözdürme

Kaynak makinası ile donmuş su tesisatı çözme işlemi, profesyonel tesisatçılar tarafından gerçekleştirilen bir uygulamadır. Kaynak makinası ile donmuş su tesisatına iletilen akım oldukça tehlikelidir. Bu nedenle su borularının çözünmesi için en az kullanılan yöntem, kaynak makinası ile akım iletme yöntemidir. Kaynak makinasını kullanan kişinin profesyonel bir tesisatçı olması ve elektrik çarpmasına karşı bütün önlemleri alması gerekir. Kaynak makinasının, donmuş su borularını çözdürebilmesi tesisatın metal borulardan yapılmış olması gerekir. Aynı boru hattı üzerindeki iki noktaya, kaynak makinesinin makasları tutturulur. Elektrik açılarak, donmuş su borularına elektrik akımı yollanır. Yollanan elektrik akımı, düşük amper ve voltajda olmalıdır. İletilen akım ile birlikte donmuş olan su çözünecektir.

4) Pürmüz ile Donmuş Su Tesisatı Açma

Pürmüz ile donmuş su tesisatı açma uygulaması tehlikeli bir işlem olduğundan, profesyonel tesisatçılar tarafından yapılmalıdır. Pürmüz uygulamasının yapılabilmesi için boruların metal olması gerekir. Uygulamada bir piknik tüpüne pürmüz başlığı takılır. Daha sonra donan su borularından içeriye alev yollanır. Boruların metal olması, pürmüzden yollanan alevlerin sıcaklığının artmasına ve hızlıca iletilmesine neden olacaktır. Bu sayede donmuş su tesisatının içerisindeki buz sıvı hale geçecektir. Pürmüz ile donmuş su tesisatı açma uygulaması mutlaka deneyimli tesisatçılar tarafından yapılmalıdır. Ayrıca işleme başlanmadan önce gaz maskesi, gözlük ve eldiven takılmalıdır.

Su Borusu Donması Nasıl Önlenir?

Donmuş su tesisatının çözünmesi süreç alan bir durumdur. Bu nedenle su tesisatı donmadan önce gerekli önlemler alınmalıdır. Bu sayede kış aylarında oluşabilecek en mühim sorunlardan olan, su tesisatının donması probleminin önüne geçilmiş olunur.

• İşte kış aylarında su tesisatının donmasını engelleyecek çözümlerden bazıları:
• Metal ya da demir su tesisatı yerine yaptırılacak, plastik borular suyun donma derecesini yükseltecektir.
• Su borularından düzenli olarak akıtılacak sıcak su, su tesisatındaki olası donmayı geciktirir.
• Bina yalıtımları, su tesisatını ve boru hattını koruyarak su borularının donmasını engeller.
• Su donması olayı ilk defa yaşanıyorsa, musluğa kurutma makinasının buharı tutulmalıdır. Bu sayede yeni donmaya başlayan sular ısıtılır ve erirler.
• Kış aylarının sert geçtiği bölgelerde henüz donma yaşanmadan tuzlama işlemi yapılmalıdır. Sökülen musluğun içerisine bir miktar tuz dökülerek, borunun donması geciktirilmiş olur.
• Eğer sadece su saati donmuş ise, saatin çevresine küçük ısıtıcılar takın ve buzun erimesini sağlayın.
• Kış aylarında evin içerisinin sürekli olarak sıcak olması, su tesisatının donmasını önletecektir. Evde soba kullanılması ya da su tesisatının dışarıdan bağlanmış olması gibi durumlarda ise, evin sıcak olması durumu suyun donmasını önlemez.
• Su borularının etrafının ılık kalmasını sağlamak da su tesisatının donmasını geciktirecektir. Su borularının etrafına ısıtıcı konulması, mutfak ve dolap kapaklarının açık bırakılması boruların etrafında ısı sirkülasyonunu sağlayacaktır. Bu sayede su boru hattı ev içerisindeyse donma hızı yavaşlayacaktır.

Su Kaçağı Tespiti

Petek Temizleme

Kombi Bakımı & Tamir

Tıkanıklık Açma