Her Temizlik Radyatör Temizliği Değildir
Şehir yaşamında evlerde ve iş yerlerinde ısınma sorunları, kalorifer sistemleri ile çözümlenmektir. İlk başlarda, kömür kalorifer sistemleri kullanılırken günümüzde bu doğalgaz, merkezi veya bireysel ısınma sistemlerine dönüştürüldü. Kombi cihazları yardımıyla ısıtılan su, radyatörlerden geçerek, ortamı ısıtmaya çalışmaktadır. Radyatörler yeterli düzeyde ve temiz değilse istenilen ısı seviyesi yakalanamaz. Genellikle radyatör içerisinde ya hava boşluğu kalır veya uzun kullanım sonucu, suda bulunan kireç oranına göre, radyatör petekleri içerisinde kireçlenmeden kaynaklı tıkanmalar meydana gelebilmektedir. Belirli aralıklarla, kombi bakımı yaptırılırken, radyatör temizliğinin de yaptırılması önemlidir.
Peteklerin Isınması
Evlerin yeteri oranda ısınabilmesi için kalorifer sistemi yapılırken, kullanılacak petek sayısı ve ölçüsünün, alan ölçüsüne göre hesaplanarak, en uygun olan ölçüde petek ve kombi kullanılmalıdır. Alan ölçüsüne göre küçük olan petekler çok ısınsa bile ortamı ısıtmaya yetmeyebilir. Yeterli ölçüde petekler olsa bile, petek içleri temiz değilse ve su içerisindeki çamur ve kireç kalıntıları ile tıkanma meydana gelmişse, su dolaşımı sağlıklı olmayacağı için yeni istenilen seviyede ısı elde edilemez.
Kombi Bakımı
İnsanların büyük çoğunluğu evlerinde kullandıkları kombi cihazlarını, herhangi bir arıza meydana gelmediği sürece bakımlarını yaptırmamaktadır. Her kombinin yıllık bakımının yapılması gereklidir. Kombiler elektrik, su ve gaz üçlüsünün bir arada çalıştığı bir sistemdir ve bakımı yapılmadığında, güvenlik açısından da risk oluşturmaya başlayacaktır. Ayrıca kombi cihazlarının bakımları düzenli olarak yapılsa bile, radyatör temizliği yapılmadığı sürece ısı kalitesinde bir değişiklik olmayacaktır. Radyatörler içerisinin tamamında su dolaşımı sağlanamazsa radyatörler tamamen ısınamaz ve ortamı ısıtamazlar.
Radyatör Temizliği
Radyatör temizliği, kombi bakımlarından ayrı olan bir işlemdir. Radyatör içerisinde dolaşan su içerisinde bulunan çeşitli kalıntılar zamanla radyatör boruları içerisine yapışır ve bir tabaka oluşturur. Oluşan tabakalar zamanla borunun tamamen tıkanmasına ve suyun geçmemesine neden olurlar. Bu radyatörlerin ısınmanı engellemektedir. İlk zamanlarda radyatör temizliği olarak, içerisindeki mevcut suyu boşaltıp, yeni su doldurarak temizlik yapılmaya çalışılmaktaydı. Ancak bu yöntem radyatör peteklerinin tamamen temizlenmesi için yeterli değildir. Günümüzde radyatör temizliği için özel kimyasal ilaçlar üretilmiştir. Kombi bakım servisleri, özel radyatör temizleme cihazları ile kalorifer sistemine bağlantı yapmakta ve kimyasal ilaçlı suyun petekler içerisinde dolaşmasını sağlayarak, petekler içerisinde oluşan tabakaların sökülerek temizlenmesini sağlamaktadır. Bu yapılan her temizlik işleminin radyatör temizliği olmadığın göstermektedir.
Nasıl Yapılır?
Kombi bakımı ve radyatör temizliği için evinize gelen servis, direk olarak petekler içerisindeki suları boşaltmaya başlıyorsa ve bu şekilde petek temizlediğini size söylüyorsa kendisini uyarmalısınız. Radyatörlerin en iyi temizlenme yöntemi, radyatörlerin tek tek sökülerek içlerine basınçlı su vererek içerisinin tamamen yıkanması ile olmaktadır. Yetkili servisler bu işlemleri makine ile yapmaktadır. Servisin özel petek temizleme cihazı bulunur ve makinanın tesisata bağlantısını yapar, peteklerin içerisini önce temiz su ile yıkama yapar. Daha sonra, petek içerisindeki kir, pas, kireç, kum gibi kalıntıların temizlenmesi için kimyasal ilaçlar kullanılarak, tekrar yıkanır. Radyatörlerin içerisinden çıkan pislikleri sizlerde görebilirsiniz. Tamamen temizlendikten sonra, koruyucu ilaç katılır ve tesisatın uzun süre korunmasını sağlar.
Neden Yaptırılmalıdır?
Kalorifer tesisatınızda ısıtıcı cihazınız, kombiniz düzenli çalışıyor ve peteklerin bir kısmı ısınırken bir kısmı ısınmıyor ise radyatör temizliği yaptırmalısınız. Yüksek yakıt faturası geliyor ancak yeteri oranda ısınma sağlayamıyorsanız, peteklerinizi temizleterek ısı kalitesini yükseltebilirsiniz. Zamanla petekler içerisinde hava oluşabilir ve bu havayı alırken, petek içerisinden gelen su kirli ve paslı akıyorsa, peteklerinizin içerisinde kir birikmesi oluşmuştur ve peteklerinizi temizlenmeniz gerekir.